10 minuter från sta´n. En evighet från vardagen.

Mårten gås & Fars dag

Helgonet Martin och tiggaren
Helgonet Martin och tiggaren

MENY

Förrätt

Svartsoppa
med tillhörande krås

eller

Hummersoppa
Halstrad pilgrimsmussla, rostad blomkålscreme, tryffelkrutong, friterad jordärtskocka

Varmrätt

Gås stekt med äpplen och plommon
Serveras med brysselkål, rödkål, gräddsås samt Råda potatis

Alternativ fisk eller kötträtt finns på begäran

 

Ost

Ostar från lokala mejerier
Fikon & kaffemarmarmelad och Rådas knäckebröd

Dessert

Skånsk äpplekaka
Vaniljsås och crumble smaksatt med mandel

 

Menupris 525 kr

 

Serveras från kl. 14.00

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Varför firar vi mårtengås?

Traditionen kommer från helgonet Martinius som senare kallades Martin av Tours. Ortsborna i staden Tours ville göra honom till biskop men han själv var inte intresserad ave detta enligt sägnen pga av det stora ansvaret det förde med sig.

  • Enligt den allmänt vedertagna sägnen gömde Martin sig bland gässen. I samband med detta kacklade gässen och avslöjade honom och han blev ändå biskop. Gässen äts således som straff för att dessa avslöjade honom. Händelsen lär ha utspelat sig den 11 nov 371.
  • En alternativ sägen berättar att invånarna i Tours använde list för att locka fram Martin: Rusticus skall ha känt till Martins gömställe, och bad honom besöka hans svårt sjuka fru. Eftersom Martin var hjälpsam tog han sina saker och följde med Rusticus hem. Vid ankomsten lär han ha varit väldigt smutsig efter att under en längre tid ha bott i en gåsastall
    Källa: Wikipedia